לפני שאנחנו ממשיכים בפג' בטן-יש לי חוב קטן ונחמד לסגור:
ד"ר אריה אלוטין, ממקימי מד"א (1930) כתב ספר עזרה ראשונה בחרוזים, מתוך הבנה שהחרוזים יקלו על החניכים לזכור את החומר. אז אני לא הולך לצרף לכם פה את כל החוברת, אבל לפחות תטעמו 2 טעימות קטנות השייכות לנושא שלנו. דבר ראשון, קבלו את הסיכום שלו בעניין דחיפות הפינוי של הפצועים האלו:

מדהים שלמרות שהוא כתב את זה לפני כל כך הרבה זמן-לקח לנו להפנים את זה כמה עשרות שנים, הוותיקים שבינינו עוד זוכרים טוב איך אנחנו "מייצבים" פצוע טראומה, עם דימום תוך בטני בשטח. ואכן הם התייצבו, אין יציב מאסיסטולה.
טעימה שנייה-בעניין פצוע עם יציאת תוכן בטני, גם כאן האמת שלא השתנה כלום. כמו שאמרנו-חבישה סטרילית, ומומלץ גם להרטיב עם סליין:

WhatsApp Image 2018-05-13 at 12.58.50.jpe
  
WhatsApp Image 2018-05-13 at 12.58.49.jpe

 

 

ממשיכים עם פגיעות בטן:
זיהינו (או יותר נכון-העלנו חשד ל) פג' בטן, מה בכל זאת יש לנו לעשות?
א. פינוי. שגעתי אותכם על זה, אבל זה העיקר.
ב. חמצן, תזכרו שחסרים לו הרבה "קרונות" שנושאים חמצן. אז אותם שנשארו-השאיפה שיהיו מלאים לגמרי.
ג. שיכוך כאבים, אבל זו ממש לא סיבה לחבור לאט"ן בפצוע כזה. עדיף שיסבול ויחיה.
ד. נוזלים. נדבר על זה בנפרד, מתי וכמה.
ה. ברמת אט"ן: מתן הקסהקפרון (תרופה שמעודדת קרישה, לדימום פנימי) ופלזמה (לאור העובדה שאין לנו דם ברמת השטח-זה התחליף הקרוב ביותר שאנחנו יכולים לתת).
ו. במידה ומדובר בפציעה חודרת עם יציאת מעי מדופן הבטן-חבישה סטרילית (עם תחבושת בינונית) רטובה (פשוט תחברו סט סליין שיטפטף על התחבושת וישמור עליה ועל המעי רטובים, כמו שהמעי שמור במצב הטבעי שלו).

מה מצפה לפצוע הזה בביה"ח?
למעשה יש לו 2 תחנות. שלב ראשון בחדר טראומה, שלב שני ומשלים בחדר ניתוח.
הדבר המשמעותי שאפשר לעשות בחדר טראומה לפצוע עם דימום בחלל הבטן זה עצירת הדימום ע"י סגירת אבי העורקים הבטני.
פצוע שמדמם בחלל הבטן, אם נעצור לו את זרימת הדם לבטן (וממילא לכל פלג הגוף התחתון)-ממילא ייעצר הדימום, ולחץ הדם בפלג גוף עליון (החשוב יותר...) יעלה.
זו אחת הסיבות שעושים פתיחת חזה דחופה. פותחים חזה משמאל, מרימים את ריאה שמאל עד שרואים את האורטה הביטנית (היורדת), ואז סוגרים אותה באמצעות קלם (מלקחיים). מרגע שהקלם הונח-נגמר הסיפור. לא יגיע דם לבטן וממילא הדימום יפסיק. נכון, זה ממש ח"ע. 
בואו נראה את זה במציאות:
https://goo.gl/U4J1cd
פצוע עם חבלה קהה ודימום ביטני, מגיע ללא לחץ דם ופתיחת החזה מבוצעת תוך כדי החייאה.
שימו לב לקראת סוף הסרטון לסגירת האורטה ע"י קלם.

זה למעשה יצוב ראשוני. כמובן שהסיפור לא נגמר פה וצריך לטפל בדימומים בצורה מסודרת, את זה עושים כבר בחדר ניתוח. בניתוח חירום שנקרא: להפרטומייה. למעשה-פתיחת חירום מלאה של הבטן. כן, זה משאיר צלקת...
שימו לב לסרטון הבא:
https://goo.gl/2wDKCU
הבחור הזה שירה לעצמו בבטן (מבריק הבחור...) מובהל לחדר ניתוח לאחר החייאה בחדר הטראומה. שימו לב לעובי דופן הבטן בפתיחה-זה השריר המאסיבי שמתכווץ בזמן גירוי צפקי. והכי חשוב-תראו איזו כמות אדירה של 'נוזל חופשי' יש לו בחלל הבטן. זה כמובן פצוע בשוק עמוק מאוד. למעשה בניתוח צריך למצוא את הדימומים ולתפור אותם. זה מצריך לעבור על כל המטרים של המעי, לספוג את הדם בפדים ולשטוף את חלל הבטן כדי למצוא את נקודות הדימום. כל אחת כזאת שנמצאת-נסגרת ע"י מלקחיים, ובהמשך ע"י תפירה. 

זהו, נעצור כאן כדי שתספיקו גם להכין שבת. בשבוע הבא נשלים כמה נקודות חשובות בנושא לפני שנתקדם הלאה, הישארו עמנו.

בהערכה גדולה על כל תרומתכם ופועלכם, אלישיב-מד"א הר חברון / אגף הבטחון