פרכוסים, ממשיכים:

טוני קלוני:
עקב שכיחות המושג רק נזכיר וניישר קו מה משמעותו-למעשה זה סוג אחד (מתוך סוגים רבים) של פרכוס, יחסית נפוץ מאוד. 
טוני=מלשון טונוס, מתח שרירים. זהו הספאזם הכללי שמופיע בתחילת הפרכוס.
קלוני=אלו הרעידות שמופיעות לאחר הטונוס. 
כלומר, הפרכוס מתבטא בטוני אחד ולאחריו קלונים 
רבים רצופים.
בד"כ זה יופיע בארבעת הגפיים יחד, ולכן מה שנדווח שלמטופל היה "פרכוס טוני קלוני מלא במשך דקה וחצי".
לדיווח על סוג הפרכוס, אופיו, כיוון סטיית המבט ומשך הזמן שלו-יש משמעות חשובה בדיווח לנירולוג (לכן חשוב לפרט זאת בטופס הרפואי) כי לעיתים יש לכך השפעה על האבחנה והטיפול בהמשך.

טיפול:
א. בזמן פרכוס-הטיפול הדחוף הוא מתן תרופה להפסקת הפרכוס. לכן, הזמנת אט"ן ותחילת פינוי לכיוונו זה הדבר המרכזי.
מה עושים בינתיים? מרפדים סביב ראש המטופל ומונעים פציעה שלו, מטים על הצד למנוע אספירצייה ומעשירים בחמצן.
הנה, תראו בסרטון איך המטפל שלה (שזו כנראה לא הפעם הראשונה שהיא מפרכסת לו) עושה. למרות איכות הצילום הגרועה-ניתן לראות את הכיחלון שמופיע בזמן הפרכוס, זו הסיבה שהיא צריכה חמצן!
http://amitai-net.co.il/n11/page/p5-68.asp
ב. לאחר פרכוס-נצפה ל 2 דברים. 
*מצב הכרה ירוד-לאחר פרכוס המטופל יהיה במצב הכרה ירוד הנקרא "פוסט אקטלי", כתוצאה מהמאמץ האדיר והאנרגייה שהושקעה בזמן הפרכוס. המטופל יהיה תשוש, מנומנם, וחשוב מאוד להכיר זאת, לצפות לזה, ולא להילחץ כשזה מופיע. הכל בסדר. תגידו לעצמכם וגם למשפחה ההיסטרית שלא מבינה לא הוא לא מגיב.
*חוסר שיתוף פעולה ועצבנות-אצל מטופלים רבים, לאחר התקופה הפוסט אקטלית והחזרה להכרה מלאה תופיע עצבנות ותוקפנות. זה יתווסף לבושה (במיוחד כשזה קורה ברשות הרבים, במיוחד כשהמטופל מתעורר ומבין ש'ברח לו במכנסיים'). אל תקחו את זה אישי, תתכוננו לזה, ונסו למזער ולהתחשב עד כמה שאפשר-הכניסו אותו מהר לאמבולנס או למקום פרטי אחר, ושם השלימו את הבדיקות (אחת מהן, במצב כזה אתם כבר זוכרים-בדיקת סוכר!).

פרכוסי חום:
עקב שכיחות האירוע נייחד לכך כמה מילים.
נפוץ-מעל גיל חצי שנה, עם סיפור של מחלת חום מעל 38 מעלות (בד"כ עקב עלייה מהירה בחום, ולאו דווקא בגלל עצם החום הגבוה). הסיפור הקלאסי הוא כאמור מחלת חום בימים / שעות האחרונות, פרכוס פתאומי כללי-בד"כ קצר. לרוב, כשנגיע-התינוק יהיה כבר פוסט אקטלי. מה עושים? הערכה כרגיל, הורדת חום (לא אמבטייה קפואה. להוריד שכבות, להרטיב עם חיתול לח, אקמול / נורופן PR במידה ולא ניתן-כפי שמטפלים בבית).
למרות שבפרוטוקול מופיע שפרכוס על רקע חום לא דורש בדיקת סוכר (כי יודעים מה הגורם)-תבדקו. זו בדיקה כ"כ פשוטה וקצרה, ותינוקות כ"כ הרבה פעמים מתגלים פתאום בהיפו-פשוט חבל לא לעשות את זה ולשלול / לאשש את האופצייה הזו.

לסיכום הנושא הארוך של מצבי חירום כלליים-מצורפת טבלה קצרה שתעשה לנו סדר בין מה שפתחנו בו (עילפון) לבין מה שסגרנו איתו (פרכוסים).

בהערכה רבה על תרומתכם ופועלכם, אלישיב-מד"א הר חברון / אגף הבטחון.

לצפייה בפרסומים שפורסמו בקבוצה עד כה-מוזמנים להיכנס לאתר המדהים שלנו https://www.hrhevron.co.il/346/

WhatsApp Image 2020-07-20 at 20.42.36.jpe