כוויות - חלק ה
ע"מ לסגור את הנושא- נציין לסיום כמה נקודות חשובות להשלמה:
איבוד חום גוף: כפי שהזכרנו, כווייה פוגעת ברקמה הרכה (עור) שחלק מתפקידה הוא שמירה על חום הגוף. ממילא, בכוויות נרחבות (עשרות אחוזים) יהיה איבוד חום-דבר שגם אליו צריך להתייחס כחלק מהטיפול.
השמיכת מילוט שיש לנו באמבולנס (2, מקווה שאתם זוכרים איפה) היא פתרון מצויין. כמובן זה לא הטיפול הדחוף והראשוני, אבל כן חשוב להתייחס לכך ולהשלים זאת במהלך הפינוי.
הסרת ביגוד ותכשיטים: התפתחות בצקות עלולה לגרום לכך שתכשיטים (בדגש על טבעות וצמידים) עלולים להיתקע, ובנוסף-לגרום לפגיעה בפרפוזייה דיסטאלית אליהם. חריכה של בגדים עלולה לגרום להידבקות שלהם לעור, ובהמשך כאשר ננסה להסיר-לגרום לקילוף של העור שתחתיהם.
לכן, כחלק מהטיפול הראשוני חשוב להסיר בהקדם תכשיטים וביגוד מאזור הכווייה (סבון כלים עושה בד"כ את העבודה בצורה טובה). ביגוד שדבוק לעור יש לחתוך סביב האזור הדבוק ולהסיר את שאר הבגד, בכל אופן-אין לתלוש ביגוד הדבוק לעור.
כוויות כימיות: בכוויות כתוצאה מחומרים כימיים יש לשטוף בצורה יסודית את כל שאריות החומר הכימי הנוזלי (למעט פוספטים, אבל לא נכנס לזה עכשיו), חומר כימי יבש (אבקה) יש להבריש ורק לאחר מכן לשטוף.
תחבושת ברשילד: מצוייה אצלנו, למרות שלא מופיעה בתקן מד"א. למעשה מדובר בפד סטרילי ספוג בנוזל, בהנחה שלו אנחנו משיגים מס' דברים-חבישה סטרילית, רטובה (לא צריך לשפוך סליין), אלחוש מקומי (בילדים זה ממש דרמטי, הם נרגעים משמעותית אחרי החבישה) וריפוי טוב יותר של הרקמה.
2 דברים חשובים לגבי הברנשילד:
1. אם עד עכשיו הייתם בלי כפפות-שימו עכשיו, היא ממש לא נעימה (בכלל, בטיפול בכווייה תשאפו למקסימום סטריליות. לא שהכפפות שלנו סטריליות, אבל הן לפחות נקיות. זיהום, זוכרים?).
2. התחבושת הזו רלוונטית בכוויות מקומיות, לא נרחבות. בכוויות נרחבות (עשרות אחוזים) החבישה הרטובה הזו תגרום לאיבוד מהיר יותר של טמפרטורת הגוף.
אל תעשה:
אסור לפוצץ שלפוחיות,
אסור להניח קרח (מי ברז פושרים / קרירים זה בסדר, קרח ישירות על הכווייה יחמיר את הנזק לרקמה).
מרכז כוויות: מרכז כוויות מוגדר בי"ח המתמחה בטיפול בכוויות מורכבות. כוויות אלו יפונו בשאיפה למרכז כזה, אך זאת בתנאי שהפצוע יציב (ללא איום על ABC), מרחק הפינוי לא עולה על 30 דקות פינוי, והפינוי מתבצע ע"י צוות ALS. כיום ישנם בארץ 3 מרכזים: שיבא-תל השומר, רמב"ם, שניידר (ילדים). תכלס-אף אחד מהם לא רלוונטי אלינו.
מרכז על לטראומה: מרכז על לטראומה מוגדר בי"ח המאגד במסגרתו יכולות טיפול בכל מגוון המחלות והפציעות המוכרות. לכן, אם הפצוע לא עומד בקריטריונים שלעיל (והוא לא, אנחנו מרחק פינוי גדול יותר)-ישנה עדיפות לפנות ל"מרכז על". גם לכך ישנה הסתייגות קטנה-שהפינוי ל"מרכז על" לא מאריך את משך הפינוי ביותר מ 10 דקות מבי"ח רגיל (שאינו מוגדר מרכז על).
מי מוגדר "מרכז על"? שמח ששאלתם: רמב"ם, איכילוב, בלינסון, תל השומר, הדסה ע"כ וסורוקה.
אז בואו נעשה את זה פשוט, פצוע כוויות יפונה לסורוקה או להדסה עין כרם. זהו. תודו שחסכתי לכם כאב ראש.
סיימנו בשעה טובה,
זה הזמן להציץ שוב על ההודעות אחורה מתחילת הנושא כי מחר המבחן ואין מצב לצילומי מסך של ציונים פחות מ 100...
בהערכה רבה על כל תרומתכם ופועלכם, אלישיב-מד"א הר חברון / אגף הבטחון