נפתח בהחייאה.
עקב חשיבות וגודל הנושא-זה ידרוש יותר מהודעה אחת, הישארו עימנו.

רקע:

3 המערכות החיוניות ביותר בגוף, המרכיבות את 'משולש החיים' הן מערכת העצבים, הנשימה והדם.
המיוחד בהן שגוף האדם לא מסוגל לתפקד ולו לזמן קצר כאשר אחת מהן נפגעת, ובנוסף-פגיעה באחת מהן תגרור באופן מיידי פגיעה בשתיים האחרות.

מושגים:

'מוות קליני'-אובדן סימני חיים בצורה הנראית לעין (חוסר הכרה-מע' העצבים, חוסר נשימה-מע' הנשימה, חוסר דופק-מע' הדם). מצב זה יכול להימשך עד כ 5 דקות, לאחר מכן מתחיל להיווצר 'מוות מוחי'.
'מוות מוחי'-נזק בלתי הפיך לתאי המוח. תהליך זה מתרחש במהירות, ונמשך גם הוא כ 5 דקות (נוספות) שבסיומן נגרם לכל תאי המוח נזק בלתי הפיך.

בהחייאה מלאכותית אנו מחליפים למעשה את שלוש המערכות החיוניות: במקום מע' הנשימה-מנשימים את החולה ומכניסים חמצן לריאות, במקום מע' הדם-אנו מבצעים עיסויים ובכך מחדשים את זרימת הדם ואספקת החמצן לתאים, במקום מע' העצבים-אנחנו קובעים את הסינכרון והקצב.

במהלך השנים האחרונות הוכח שוב ושוב שמבין כלל הפעולות שאנו מבצעים בהחייאה, בין אם מדובר על החייאה בסיסית BLS (הנשמות, עיסויים ודפיברילצייה), ובין אם מדובר על החייאה מתקדמת ALS (כולל אינטובצייה ותרופות)-מה שבפועל משנה את סיכויי ההישרדות של החולה אלו שני דברים: עיסויים ודפיברילצייה.

מבטיח שתשמעו על זה ממני עוד הרבה, אבל חשוב שכבר עכשיו ניישר קו בנושא: לא חמצן, לא פתיחת וריד, לא תרופות ולא אינטובצייה-אף אחד מהדברים הללו לא הוכח כמשפר משמעותית את סיכויי ההישרדות של החולה בהחייאה. רק עיסיויים ודפיברילצייה! מבטיח "לחפור" לכם על זה בהמשך.

לפני הכל, חשוב להזכיר איך מזהים מצב החייאתי.
אז כמובן מדובר על חולה מחוסר הכרה (לא מגיב בכלל לגירוי מילולי או פיזי. אם יש איזו שהיא תגובה-בוודאי שהוא לא זקוק להחייאה), ללא נשימה וללא דופק. 

אלא שכאן טמון מוקש רציני, הבעייה הגדולה ביותר שנופלים בה רבים-כולל צוותים רפואיים: נשימות גאספינג.
הכוונה לנשימות סופניות, שמופיעות בחולים רבים בדקות הראשונות שלאחר דום לב, ולמעשה מדובר רק ברפלקס נשימתי, ללא פעולת נשימה בפועל, ותכלס-החולה מצוי בדום לב וזקוק להחייאה מיידית.
חברים, זה לא סתם עוד מידע. על הסעיף הזה מתים אנשים סתם, והרבה.
מידי יום צוותי מד"א נתקלים בחולים כאלו, שעוברי אורח / צוותים לא מספיק מיומנים לא מבצעים עליהם החייאה בגלל ש'הוא נושם!'. כמובן, שבדיוק הדקות הראשונות הללו הן הדקות היקרות ביותר, ודווקא הן נאבדות בגלל זיהוי לא נכון.
בדיוק בגלל זה, בהנחיות החדשות של איגוד הלב האמריקאי (AHA. הארגון שאנו פועלים על פיו, ונחשב לארגון המוביל בתחום ההחייאה), בשלב הזיהוי כתוב לבדוק "האם החולה לא נושם / נושם בצורה לא תקינה"-בדיוק בגלל המצב הזה. 
אז לסיכום בינתיים, 'נשימות גאספינג' הן לא נשימות! חולה כזה הוא חולה שלמעשה מצוי בדום לב וזקוק באופן מיידי להחייאה.

*לנשימות גאספינג 2 מאפיינים עיקריים:
1. איטיות. בד"כ פחות מ 10 בדקה, החולה מבצע תנועת נשימה כל 10 ש' בערך.
2. נשימות דג. כשמסתכלים על הפה של החולה תנועת הנשימה נראית כמו דג שהוציאו מהמים, פתיחת פה מוגזמת ואיטית.

מצורפים 2 סרטונים להמחשה. מדובר בשחקן ולכן ישנה מגבלה של קצב נשימות איטי. קחו בחשבון שבד"כ הקצב איטי יותר ממה שנראה בסרטון.
https://goo.gl/rW6L7Y
זהו לעכשיו, כמו בקורסים-ההתחלות תמיד יותר משעממות...

בחן את עצמך - http://amitai-net.co.il/n11/page/matkonet5.asp?id=1500