פגיעות בעלי חיים - חלק ד
פגיעות בעלי חיים-ממשיכים, והפעם הכשות
מפגיעות בעלי החיים שיוצרות הכי הרבה פאניקה, כמו כאן:
https://amitai-net.co.il/n11/page/p5-126.asp
כללי:
כמובן כשאנחנו מדברים על הכשות הכוונה לנחש, רק הוא מכיש. למעשה, ההכשה זו הנשיכה שלו, כל הנחשים מכשים (כלומר-נושכים), השאלה היא למי מביניהם יש "שיני ארס", למי יש שלפוחיות מלאות בארס מאחורי השיניים שדרכן הוא מזריק את הארס בזמן הנשיכה.
אתם חייבים לראות את המטורף הזה, כל מילה מיותרת:
https://amitai-net.co.il/n11/page/p5-160.asp
מקובל לומר שבארץ 42 זנים של נחשים, רק 9 מהם ארסיים ומסוכנים לאדם. ויותר מכך, ישנן מפות עם חלוקה לאזורים גיאוגרפיים של כל אחד.
אבל, זה חרטה.
למה? כי אנחנו אוהבים לייבא, לייצא ולגדל נחשים. ממילא, גם אם צפע לא אמור להסתובב ביטבתה-בהחלט יכול להיות מקרה הכשה של צפע שם, שברח מהקופסה של מגדל חובב שהחליט להביא אותו מהצפון (מניסיון, כילד שגדל עם כמה נחשים בחדר, כל אחד וחיית המחמד שלו).
למרות זאת, כן חשוב להכיר שבגדול 2 הנחשים הארסיים המרכזיים הם: צפע ואפעה, צפע-צפונית לקו באר שבע, אפעה-דרומית לקו באר שבע.
זהו, מעבר לזה אנחנו לא מרחיבים, אחרת לא נצא מזה.
בואו נדבר תכלס: הגעתם למישהו שננשך / הוכש ע"י נחש-תחמירו ותתייחסו כאילו מדובר בארסי.
אם יש לכם אפשרות לצלם את הגופה שלו (של הנחש...)-ברכה, יעזור בזיהוי ובהחלטה על הטיפול בבית החולים.
סכנות:
כמובן שסוג הארס ואופן הפגיעה שלו שונים בין הזנים, אבל חשוב להכיר שבאופן יחסי, ארס נחש מייצר פגיעה נרחבת במספר מערכות והשפעות:
1. תגובה אלרגית-כמו כל חומר זר, כמובן שיכול לחולל אנאפילקסיס.
2. לב-הארס הינו קרדיוטוקסי וממילא עלול לגרום להפרעות קצב, מגוון הפרעות ושילובים, עד לקטלניות ביותר.
3. דם-הארס הינו המוטוקסי וממילא עלול לגרום להפרעות קרישה, כשמדברים על הפרעות קרישה זה ל 2 הכיוונים. גם פגיעה בפקטורי הקרישה וממילא יצירת דימום (חיצוניים / פנימיים. נוכל לראות בצקות או פטכיות, נקודות אדומות על פני העור שמרמזות על דימום כתוצאה מהפרעה בקרישה), וגם במנגנון שנקרא DIC שבעצם גורם לקרישה מוגברת (שמסוכנת אף יותר).
4. עצבים-הארס הינו נוירוטוקסי, וממילא עלול לגרום לשיתוקים (כולל של שרירי הנשימה) ופרכוסים.
5. תאים ורקמות-הארס הינו ציטוטוקסי, וממילא עלול לגרום להרס תאים (לא תמיד נראה ברמה שלנו, אבל אם תעקבו אחרי המטופל-הוא יכול לפתח במשך השעות והימים הבאים נזק מטורף, עד כדי נמק מקומי). הנה, תראו כאן תיעוד מדהים (מזל שלא עשה תאונה במהלך הפינוי שלה...) של הכשת עכסן, כולל ציון הזמן שעבר מההכשה. שימו לב גם לסימונים עם הטוש, זה חשוב כדי להבין את מהלך וקצב ההתדרדרות. גם אנחנו, ברמת האמבולנס-צריכים לעשות זאת. סמנו בצורה ברורה ובציון השעה את קו הנפיחות / הבצקת שאתם רואים:
https://amitai-net.co.il/n11/page/p5-162.asp
נראה לי שזה מספיק, השתכנעתם שלא מומלץ.
התייצגות:
תכלס, היא קשורה לסכנות שפרטנו. אם תהיה השפעה אלרגית-נראה סימני תגובה אלרגית, אם תהיה השפעה קרדיוטוקסית-נזהה הפרעות קצב, וכו' וכו'.
בהרבה מאוד מהמקרים יופיע שילוב של הרבה מאלו, ונפגוש מטופל מאוד רע. בהרגשה, בסימנים החיוניים, ובקצב ההידרדרות. הנה, תשמעו את הילד החמוד הזה:
https://amitai-net.co.il/n11/page/p5-128.asp
מעבר לכל זה,
1. סימני הכשה-הקלאסי זה באמת 2 חורים קטנים של 2 שיני הארס, אבל זה ממש לא מוכרח. משתנה גם בין סוגי הנחשים וגם בצורת ההכשה. זה לא מה שקובע.
2. בד"כ, סיפור המקרה מחשיד גם אם לא ראו בצורה ברורה נחש (ילד הלך עם סנדלים בשיחים ופתאום הרגיש דקירה כואבת ברגל). גם את זה צריך לקחת בערבון מוגבל ולהיות עם ראש פתוח. תינוק בן שנה בחצר המעון יכול לצרוח פתאום כי ילד משך לו באוזן, כי נמלה עקצה אותו, או כי נחש הכיש אותו. לכן, חשוב להיות עם ראש פתוח ולהכיר את התמונה השלימה.
טיפול:
תכלס, הטיפול שלנו הוא תומך בלבד.
את הטיפול האמיתי יעשו בביה"ח, בהזרקת אנטי ונום-יש גם לצפע וגם לאפעה. הנה תראו, בחדר הלם:
https://amitai-net.co.il/n11/page/p5-163.asp
איך מכינים את זה?
לסוס יש מערכת חיסונית חזקה (כמו סוס). לכן, שואבים ארס מהנחש-הנה:
https://amitai-net.co.il/n11/page/p5-164.asp
לאחר מכן, את הארס ששאבו מזריקים לסוס, נותנים לו לייצר נוגדנים ואז לוקחים ממנו תרומת דם קטנה, שמכילה למעשה את הנוגדנים לארס הספציפי, ואותם מזריקים למי שהוכש. כן, גם לזה השגתי לכם תיעוד:
https://amitai-net.co.il/n11/page/p5-161.asp
בינתיים, עד ההגעה לבית החולים וקבלת הנסיוב-נטפל לפי הצורך במה שאנחנו רואים: העשרה בחמצן, מתן נוזלים, חבירה לאט"ן בהקדם (יכולת ניטור יותר טובה, טיפול בהפרעות קצב ובכאב במידת הצורך, הנשמה במקרי קיצון), ובעיקר-פינוי דחוף.
בהערכה רבה על כל תרומתכם ופועלכם, אלישיב-מד"א הר חברון / אגף הביטחון.
לצפייה בפרסומים שפורסמו בקבוצה עד כה-מוזמנים להיכנס לאתר המדהים שלנו:
http:// https://www.hrhevron.co.il/346/
להצטרפות לקבוצת העשרה מקצועית שבועית:
http:// https://chat.whatsapp.com/CG6Z2ZKne7o2hHJZHsOwoi