היפוטרמייה - חלק א
חוזרים אחרי הפסקה ארוכה.
והפעם-מתחילים נושא קצר וקליל: פגיעות אקלים, נושא שכולל בתוכו ירידה בטמפרטורה, עליה בטמפרטורה, ואח חורג-התייבשות.
נתחיל בירידה בטמפרטורה, או בשמה המקצועי-היפוטרמייה:
היפוטרמייה מוגדרת כירידה בחום הגוף מתחת ל 35 מעלות צלזיוס, אבל היא כמובן מחולקת לרמות חומרה. אומנם אנחנו לא מוזנקים למקרה כזה הרבה פעמים-אבל אנחנו בהחלט נפגשים עם מקרה כזה הרבה פעמים, לרוב בלי לשים לב.
לפני שנפרט על רמות החומרה-נדבר מילה על מדידת חום. אז מדידת חום היא חלק מסימנים חיוניים והערכת מטופל, כל מטופל. נכון, אצל מטופל עם דפיקות לב זה לא מדד חיוני ודרמטי כמו דופק, אבל מדידת חום היא עדיין סימן חיוני, שרובנו המוחלט מאוד מזלזל בו. אני לא בא להטיף מוסר, רק להזכיר לעצמי ולכם שבמקרים בהם מדידת חום היא רלוונטית-צריך לבצע אותה כמו שצריך. ולא, לשים יד על המצח של המטופל (כשאני עם כפפה...) ולציין בדו"ח "חם למגע"-זה ממש ממש ממש לא מדידת חום.
מדידת חום עם רמת אמינות ודיוק גבוהות צריכה להתבצע בשאיפה במדידת PR, ולא להסתפק ב PO (ובוודאי שלא בבית השחי). נכון, אנחנו לא שם, ובצדק. אבל אם יש מטופל שהמדידה עבורו היא קריטית (כפי שנפרט עוד מעט)-אז היא צריכה להתבצע בעדיפות בצורה כזו, מה שניתן לבצע עם המוניטור שבאט"ן (קורפולס) או עם המדחומים היעודים שבמיון.
דרגות חומרה:
32-35 מוגדרת כהיפוטרמייה קלה
28-32 מוגדרת כהיפוטרמייה בינונית
מתחת ל 28 מוגדרת כהיפוטרמייה קשה
גורמים:
תהליך מהיר-יכול להופיע אצל מישהו שבבת אחת, פתאום, הוריד טמפרטורה. הנה לדוגמא, תראו את המטורף הזה: https://amitai-net.co.il/n11/page/p5-119.asp
תהליך איטי-אלו בד"כ המקרים הנפוצים יותר אליהם ניקלע. החל מדימום משמעותי עם אובדן נפח גדול, דרך בגדים רטובים בחורף, וכלה במטופל ששוכב מספר שעות על ריצפה קפואה (זוכרים את המבוגרת עם השבר בצוואר ירך שדיברנו עליה בפרק אורטופדייה? היא) או שיכור שזרוק בפארק בלילה קפוא (והשילוב הזה, עם אלכוהול-קטלני).
התייצגות:
כמובן שההתייצגות תשתנה בהתאם לחומרת ההיפטורמייה.
מע' העור והשרירים-בשלב הראשון יופיעו צמרמורות ורעידות כחלק מניסיון להגביר את החום, אך כאשר ההיפוטרמייה תחמיר מתחת ל 32 (בינונית)-אלו יפסקו והיכולת הזו תאבד. במקביל יופיע קישיון שרירים / מרפקים.
מע' העצבים-המטופל יכול להיות מבולבל, ישנוני / אפטי ועד למחוסר הכרה לגמרי. תגובת האישונים איטית, ובהמשך-תופיע הרחבה שלהם.
מע' הנשימה-בשלבים הראשונים תופיע טכיפניאה, אך ככל שההיפוטרמייה תחמיר-הטכיפניאה תעלם ובמקומה תופיעה בררדיפניאה.
מע' הדם-בשלבים הראשונים תופיע עלייה בדופק (כחלק מניסיון להגביר את החום), בהמשך (כנ"ל, מהיפוטרמייה בינונית)-תופיע ברדיקרדיה, וככל שההיפטורמייה תעמיק-הברדיקרדייה תחמיר עד להופעת אסיסטולה. מבחינת לחץ הדם תיתכן נפילה של ערכי הלחץ דם בשינוי תנוחה (תשקלו פעמיים האם להפוך את המיטה לכיסא...).
זהו להפעם, בפעם הבאה נדבר על הטיפול.
בהערכה רבה על כל תרומתכם ופועלכם, אלישיב-מד"א הר חברון / אגף הבטחון.