אר"ן - חלק א
כללי:
נתחיל מההגדרה, כי ההבנה שלה באמת חשובה. אירוע רב נפגעים הוא לאו דווקא אירוע עם עשרות או מאות נפגעים, אלא אירוע בו כמות הנפגעים גדולה מיכולת הטיפול / הפינוי.
מה זה אומר?
פשוט. כוח האדם, אמצעי הטיפול והפינוי-לא מספיקים לאפשר טיפול נאות בכמות הנפגעים הקיימת בזמן נתון.
ההבנה הזו חשובה, כי כשמבינים אותה פתאום נופלת ההכרה שהאירוע הזה הוא לא רק כזה:
https://amitai-net.co.il/n11/page/p5-138.asp
הוא גם תאונת דרכים פשוטה, של התהפכות רכב פרטי עם 4 נפגעים, שמתוכם 2 מחוסרי הכרה ועוד אחד לכוד, ומה לעשות שאיתם בשטח יש אמבולנס לבן עם נהג ומע"ר, וצפי הגעת כוחות נוספים הוא מעל 10 דקות. נכון, אולי לא נפעיל שם את כל הפק"ל אר"ן עליו נדבר בהמשך, אבל בהחלט ניישם את חלקו בהתנהלות שם.
אז הבנו מהו אר"ן, יופי. אבל במה הוא מיוחד? למה צריך לדבר עליו בנפרד ולבנות לו נוהל שונה מכל מה שאנחנו מכירים? שמח ששאלתם.
כי באירוע כזה קיימים אתגרים שאינם קיימים באירוע סטנדרטי.
הפעם נעסוק בהיבט הראשון, והוא היבט הניהול והשליטה.
ניהול אר"ן הוא אחת הסוגיות והאתגרים הגדולים.
מי מנהל את האירוע?
עקרונית, קיימת שרשרת פיקוד: איש הצוות הבכיר באמבולנס הראשון, בהגעת פאראמדיק באט"ן הראשון הפיקוד עובר אליו, בהגעת בעל תפקיד ניהולי (מנהל מרחב / סממ"ר / סופרווייזר / מטה) הפיקוד עובר אליו. למרות זאת, חשוב לזכור 2 דברים:
1. ההעדפה היא לצמצם עד כמה שאפשר את העברות הפיקוד. זה גורם בלבול בין הצוותים, גוזל זמן יקר, ופוגע ברצף המידע.
2. לא הוכח ששרשרת הפיקוד הזו יעילה יותר. במילים אחרות-פאראמדיק לא מנהל אירוע בהכרח יותר טוב מחובש, ומעבר לכך-אם את הפאראמדיק "נבזבז" על תפקיד פיקודי יחסר לנו איש צוות מתקדם לטובת טיפול בנפגעים.
לכן, ההגדרה העקרונית הזו נתונה לשיקול דעת ולא מוכרחת.
הכרזה והזדהות:
הגדרת מנהל האירוע חייבת להיות ברורה לכולם, למוקד ולאנשי הצוות שבאירוע. לכן יש לעדכן זאת ברשת הקשר, ובנוסף-לבלוט בשטח עד כמה שאפשר. באט"ן קיים אפוד זיהוי, כובע / כיסוי קסדה עם כיתוב "מפקד כוח מד"א", אבל בינינו אחד הדברים הבולטים ביותר הוא מגהפון. מגהפון מסייע כמובן במתן הנחיות לצוותים בשטח, אבל מעבר לכך-הוא סמל סטטוס. מי שמסתובב עם מגהפון הוא מפקד! הנה תראו, אי אפשר להתבלבל:
https://amitai-net.co.il/n11/page/p5-131.asp
לכן, אם יש מגהפון-קחו אותו, אפילו אם הוא לא תקין או בלי סוללות.
מפקדי משנה:
מפקד האירוע מוגדר "פיקוד 10", אך בהתאם לאופי וגודל האירוע ניתן למנות ולהגדיר מפקדי משנה:
"רפואה 10"-במידה ומוקם אתר השהייה וטיפול, מפקד זה אחראי על ניהול האתר, קביעת התיעדוף לטיפול וניהול כוח האדם המטפל שבאתר, וכן מתעדף את הפינוי.
"חניון 10"-במידה ומדובר באירוע גדול, עם היקף אמבולנסים גדול, במיוחד אם חניית האמבולנסים מרוחקת מנקודת האירוע / ריכוז הנפגעים-מפקד זה אחראי על חניית האמבולנסים, דואג שיחנו בצורה נכונה ומבצעית (אמבולנס חונה עם הפנים לכיוון הפינוי, מפתח בסוויטש, מרווח מספק בין אמבולנס לאמבולנס לטובת הכנסה והוצאת מיטה), ויהיה מוכן לקלוט פצועים לפינוי מידי. תראו פה, זה מחייב מנהל:
https://amitai-net.co.il/n11/page/p5-132.asp
"פינוי 10"- במידה ומדובר באירוע גדול, עם היקף אמבולנסים גדול, במיוחד אם חניית האמבולנסים מרוחקת מנקודת האירוע / ריכוז הנפגעים-מפקד זה אחראי לוודא שבכל אמבולנס מפונים כמות נפגעים סבירה (לא יותר מידי מצד אחד, עם ניצול כל מקום מצד שני. לדוג'-עם פצוע קשה שמפונה באט"ן אין שום מניעה להעמיס בכיסא הקידמי נפגע קל), עם ליווי רפואי מתאים, תוך ריכוז נתונים והעברת דיווחים למוקד.
הנה תראו בפיגוע הנורא בדולפינריום, חלק מהתפקיד הוא גם וויסות הפצועים בין בתי החולים (למרות שהדבר על זה בהמשך, בהיבט המוקד):
https://amitai-net.co.il/n11/page/p5-135.asp
נעשה הפסקה קטנה, נמשיך בקרוב
בהערכה רבה על כל תרומתכם ופועלכם, אלישיב-מד"א הר חברון / אגף הבטחון.