כלים לשיח הורים-ילדים לרגל המצב
הורים יקרים שלום.
אנו נאלצים, לצערנו, להתמודד עם הסלמה על רקע בטחוני, זאת לאחר תקופה ארוכה שבה התמודדנו עם אתגרי הקורונה ואתגרים נוספים.
להלן מספר דגשים לשיח ולהתנהלות :
שיח ודיאלוג– הילדים מודעים לכך שמשהו מתרחש. אם הילדים מעלים ומשתפים בחששות, חשוב להקשיב, לאפשר להם לדבר ולהעלות את החששות, אם הילדים אינם מדברים, ניתן לנסות לייצר את השיח ולעודד לבטא את רגשותיהם ומחשבותיהם.
חשוב לתת לגיטימציה גם לרגשות לא נעימים– מותר לפחד, לבכות וכדומה. כל אלה תגובות גופניות טבעיות במצבי לחץ. זו הדרך של הגוף להרגיע את עצמו. אל תיבהלו מזה ואל תמנעו מהם לבטא את עצמם דרך הגוף, הרגש או במילים.
ובמקביל - חשוב להעביר מסר של תקווה ואמון בכוחות וביכולת ההתמודדות.
מה כדאי להגיד? - התאימו את תוכן השיחה לגיל הילדים וליכולת שלהם לבטא את עצמם. במקרה של שאלות – תנו תמיד אינפורמציה נכונה ואמיתית, אולם אין צורך לתת מידע מפורט מעבר למה שמטריד אותם.
חשיפה לתכנים – בזמן הסלמה ישנה נטייה להצמדות לדיווחי אמצעי התקשורת. ילדים רבים עלולים להיות חשופים לסרטונים במדיה – בחדשות, בווטסאפ, ברשתות החברתיות. לא על כל התכנים יש לנו שליטה. מראות ויזואליים שהילדים רואים, תמונות הם דבר שמתקבע ומזין את החששות והדמיון ועלולות להגביר את תחושת המתח. גם הפרשנות החוזרת בחדשות עלולה להגביר מתח וחשש. השתדלו להפחית את החשיפה לאמצעי התקשורת, וגם לשיחות מדאיגות בין המבוגרים.
השתדלו לייצר זמן משפחתי שמקנה ביטחון לילדם ומייצר הזדמנות לשיחה כגון ארוחת ערב משותפת, יצירה, משחק קופסה וכד'.
זיכרו שאתם המבוגרים המקור לביטחון של הילדים. שימו לב לתגובות שלכם, ולמה שאתם משדרים ומשקפים לילדים. במידת הצורך ניתן לפנות לסיוע.
למרות המצב, חשוב לשמור על מסרים של תקווה, אמון בכוחות וביכולת של כולנו להתמודדות.
צוות השרות הפסיכולוגי פה להתייעצות ולסיוע –
ניתן לפנות אלינו באמצעות צוותי החינוך והיעוץ במסגרות החינוך
ובמייל [email protected]