מידע לציבור בנושא שפעת העופות
לתושבי הר חברון שלום רב,
שפעת העופות - מידע לציבור
כללי:
- מחלת שפעת העופות מזן H5N1 אשר הינו אלים גם לבני אדם התגלתה בארץ ביישוב בנימינה.
- המחלה הינה מחלת בעלי כנף. הדבקת בעלי חיים אחרים נדירה ביותר.
- המקרים בהם דווח בעולם על הדבקות אדם מעוף נגוע בשפעת העופות היו מקרים בהם היה מגע ישיר והדוק בין האדם לעופות החולים (למשל, אנשים שגידלו תרנגולות בביתם).
- תמותה של עופות כתוצאה מנגיעות בשפעת העופות תתבטא, בדרך כלל, בתמותה של יותר מציפור אחת ובמגוון של עופות. ציפור בודדה שנמצאה מתה ניתן לקבור ללא בדיקה.
- אם האירוע חוזר על עצמו או אם קיימת תמותה של מספר עופות, יש להודיע לרופא הוטרינר הרשותי לטלפון – משרד – 02-9969105 נייד – 052-8990296.
- בשלב זה אין מבצעים חיסונים, לא במשק החקלאי ולא בציפורי נוי.
- עדכונים ניתן למצוא באתר האינטרנט של השירותים הוטרינריים
http://www.vetserv.moag.gov.il/vetserv
חיות בית:
- עופות חצר יש להחזיק בכלובים מקורים ומרושתים ולמנוע מהם שוטטות בחוץ בכדי להקטין את סכנת ההידבקות מעוף השדה.
- אין לשחרר ציפורי בית ומחמד ל"טבע". רוב העופות האלה לא יוכלו לשרוד שם והם עלולים לפגוע בחיות בר אחרות.
- החשש להדבקות חיות בית כגון כלבים וחתולים - נמוך ביותר. עם זאת, כאמצעי מניעה, יש למנוע מגע בין כלבים וחתולים לבין עופות מתים: כלבים – יש להוליך (כתמיד) כשהם בהשגחה וקשורים ברצועה: חתולים – יש למנוע יציאתם מהבית ככל האפשר.
פינות חי:
- עופות חצר יש להחזיק בכלובים מקורים בגג ומרושתים ולמנוע מהם שוטטות בחוץ בכדי להקטין את סכנת ההידבקות מעוף השדה.
- אין חשש מביקור בפינות חי שאינן ביישובים בתחומי ההסגר.
- על האחראים לפינת החי להיות בקשר רציף עם הרופא הוטרינר המטפל ולפעול בהתאם להנחיותיו.
- כל תושב מתבקש לדווח על הימצאות ציפורי נוי ועופות חצר שברשותו אל רופא וטרינר רשותי.
מידע זה יעזור לנו במקרה הצורך להתמודד עם התפשטות המחלה, במקרה ולא דיווחתם בעבר אבקשכם לעדכן אותנו עכשיו בטל – 02-9969105 או בפקס 02-9969188.
שימוש בטוח במוצרי הלול
- בשר עוף והודו, אשר בושל וטופל כיאות אינו מהווה סיכון בריאותי לצרכני הבשר.
- יש לרכוש ביצים ובשר עוף והודו ברשתות ובחנויות אמינות בלבד ולא בנקודות ממכר בלתי מסודרות.
- בקניית מוצרי בשר עוף והודו טרי ו/או קפוא, יש לוודא שעל המוצר מופיעה תווית זיהוי המאשרת כי הבשר עבר בדיקה וטרינרית ואושר למאכל אדם. על התווית יופיע סמל הפיקוח הווטרינרי, הכולל את המילים "ניבדק והותר", ובמרכזו מס' המשחטה הייחודי.
- הכנת מוצרי עופות והודים בטמפרטורה שעולה על 70 מעלות צלזיוס, במרכז המוצר,באמצעות בישול, טיגון וצלייה יסודית, מונעת העברת מחלות. ניתן לוודא שהמוצר טופל כראי ע"י בדיקה שהעוף שינה צבע בשרו ללבן ואין סימנים וורודים במרכזו.
- שימוש במיקרוגל אינו מבטיח מוצר בטוח למאכל (למעט מוצרים מוכנים לאכילה הדורשים חימום בלבד).
- יש לאכול ביצי מאכל מוחתמות, כשהן ארוזות באריזות סגורות עם ציון שם תחנת האריזה וכתובתה. על הביצים חייב להיות מוטבע שם המשווק ותאריך אחרון לשיווק.
כללי היגיינה לטיפול והכנת מזון במטבח הביתי / מוסדי
- יש להקפיד על רחיצת ידיים לפני ואחרי הטיפול במזון.
- יש להקפיד על הפרדה בין משטחי עבודה וכלים בהכנת מזון גולמי (לא מבושל) ומוכן (מבושל).
- יש להקפיד על ניקיון משטחים וכלים לפני ואחרי הטיפול במזון.
- בישול מלא המבטיח טמפרטורה שמעל 70 מעלות צלזיוס בכל חלקי המוצר יגרום להשמדת נגיף השפעת.
נגיף זה אינו נהרס בקירור או בהקפאה, לכן יש להקפיד לא לאכול מוצרים אלו אלא לאחר בישול מלא. לא קיימות הוכחות מדעיות המראות שאנשים נפגעו מנגיף שפעת העופות כתוצאה מצריכת מוצרי עוף, הודו וביצים שבושלו כראוי.
התהליכים לאימות הבישול וההכנה התקינים במטבח הביתי/מוסדי
- יש להבטיח שלא נשאר באף חלק של בשר העוף לאחר בישולו צבע ורוד. רצוי לוודא זאת טרם הוספת רטבים.
- יש לבשל ביצים כך שחלמון וחלבון הביצה יהיו במצב מוצק כלומר מותרת אכילת ביצה קשה או חביתה שטוגנה היטב משני הצדדים. אסורה אכילת ביצים רכות, "ביצת עין", "ביצה "מקושקשת".
- אין להשתמש בביצים במאכלים בהם הביצים אינן עוברות בישול מלא.
- אין לצרוך מוצרים המכילים/עשויים ביצה שאינה מפוסטרת (קציפות בעוגות, עוגיות וכו').
- מיונז - הכנת מיונז/צריכת מיונז מוכן - רק לאחר וידוא כי המוצר הוכן מביצים מפוסטרות או ממוצרי ביצים מפוסטרות שמקורם במפעלים מאושרים.
בברכה,
ד"ר ורנבסקי מיכאל
רופא וטרינר רשות
מועצה אזורית הר-חברון