נשאר לנו לסגור את הפינה של טיפול האט"ן בבצקת.
אז מה יש להם שאין לנו באמבולנס הרגיל?

1. מע' חמצן CPAP: 
כזכור, נאדיות הריאה מוצפות בנוזל וכמעט לא נותר שטח לחילוף גזים. במקום מסיכת חמצן סטנדרטית-נלביש על המטופל מסיכה שדוחפת אוויר (עם חמצן כמובן) בלחץ, כל הזמן, וממש יצור התנגדות לאקספיריום של המטופל. מה שנקבל זה התרחבות יתר של הריאות, ניפוח קבוע שלהם, וממילא-יותר שטח פנים ויותר נאדיות בהן מתבצע חילוף גזים.
זה טוב ליהודים.
על הדרך, הלחץ החיובי הזה יפחית את בריחת הנוזלים לתוך הנואדיות וידחוף אותו חזרה למע' הדם.
בביה"ח יש מכשיר דומה, מתקדם יותר, שנקרא BPAP. למה הוא יותר טוב? כי הוא לא דוחף אוויר סתם כל הזמן, הוא מרגיש מתי המטופל מתחיל את האינספיריום-ואז דוחף לו. 
הרעיון אותו רעיון, אבל זה יותר נעים למטופל וגם אפקטיבי יותר.
אפשר לומר ש CPAP (או BPAP במתאר האישפוזי)-הם מדרגה אמצעית, בין מסיכת חמצן סטנדרטית (שסתומים ורזרבואר) לבין הנשמה מלאה באמצעות טובוס. ואכן, אין ספור חולים שמטופלים ב CPAP משתפרים בצורה דרמטית בזמן קצר יחסית (10-15 דקות) וחוסכים הרדמה והנשמה. עד שלא רואים את זה בעיניים-אי אפשר לדמיין באמת את השיפור.
המערכות האלו, שמורכבות ממסיכה עם רצועות הידוק לפנים וחיבור חמצן בקצב גבוה-מתאימות למטופל שמשתף פעולה (למרות שזה מאוד לא נעים לו). אם הוא לא כזה-הסעיף הבא הוא בשבילו...

2. הרדמה והנשמה:
למרות הסעיף הקודם ולמרות הרצון הטוב שלנו-יש חולים קשים מידי. חולים שלא מצליחים להשתפר עם CPAP, או כאלו שמראש במצב כ"כ קשה כשאנחנו מגיעים אליהם-שאין ברירה, מרדימים אותם ומבצעים אינטובצייה.
מה המטרה? להשתלט לו על הנשימה, לסייע לו בהנשמות מסייעות (הוא נושם הרי, אנחנו רק דוחפים לו עוד) וריכוז חמצן גבוה.
רגע לפני שאתם תוקפים אותי שע"י כך אנחנו מאבדים את הרווח של ה CPAP-הנה חשבו גם על זה. על קצה המפוח מחברים שסתום (PEEP) עם בורר לחץ שמאפשר לשלוט בלחץ ההנשמה, ובעיקר-כמה אוויר המטופל יוכל לפלוט באקספיריום (מה שיגרום לריאות להישאר מנופחות, ולהגדיל את שטח הפנים).
הנה תראו קטע קצר מתוך מקרה אמיתי:
https://amitai-net.co.il/n11/page/p5-83.asp

3. ניטרטים:
עוד לא הספקתם לשכוח שב ACS אנחנו נותנים תרופות ממשפחת הניטרטים, שגורמות להרחבת כלי דם. ב ACS זה חשוב, בבצקת זה קריטי!
זה מה שיגרום להורדת נפח הדם שחוזר אל הלב, וממילא-יפחית את העומס ואת המשך הצטברות הנוזלים בריאות. אפשר לתת את זה תחת הלשון בתרסיס (SL), אבל אם באמת רוצה השפעה כאן ועכשיו-נותנים את זה דרך הוריד (IV).

4. פוסיד:
התרופה הזו גורמת למע' השתן להיפטר מנוזלים בקצב מהיר, להגביר את ההפרשה דרך מע' הסינון בכליות ולהיפטר מהנוזלים דרך מע' השתן. 
על הדרך גם קצת מרחיבה כלי דם ומסייעת לניטרטים במשימה.
אז זה לא קורה ברגע, ולכן זו לא ההתערבות הכי דחופה-אבל בהחלט מסייעת במלחמה הכוללת.

מצורף צילום דו"ח רפואי של חולה בבצקת קשה. שימו לב לתיאור הקליניקה הסוערת שלו, להידרדרות המהירה ולטיפול.
המטופלים האלו צריך טיפול אגרסיבי ומהיר, הם לא מחכים לאף אחד.
אם הם לא יקבלו אותו-הם פשוט ימותו, וזה באסה.
אם הם יקבלו אותו-הם יכולים לצאת מזה, ממש, לגמרי. כמו במקרה המצורף, אחרי יומיים-החולה התחבק עם הפאראמדיק.

לסיום הנושא-מצורף קישור להרצאה מעולה של ד"ר שי קרופפלד (הוא משלנו, הוא משלנו) מומלץ מאוד כהשלמה והרחבת הידע בנושא מצבי חירום לבביים:
https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=bBi2FAxRktQ

WhatsApp Image 2022-05-10 at 20.59.56.jpe